Oт къде знаем за динозаврите?


Почти всички данни за праисторическия живот научаваме от вкаменелостите, или фосилите. Това са останки от мъртви растения и животни, които са запазени под земята.

Какво е фосил? Когато едно животно умира, то се разлага почти напълно. Понякога обаче части от тялото на мъртвото животно се втърдяват и се превръщат във вкаменелост.

Етапите на образуване на фосилите са:

1) Животното умира и тялото му се разлага. Скелетът бива затрупан под пластове от пясък и кал.
2) Пластовете кал и пясък се втръдяват и превръщат в скали. През тях се просмуква вода, разтваря веществата (минерални соли) от скалите и прониква в костите на животното.
3) Костите постепенно се втърдяват. След много дълъг период от време скелетът се превръща във фосил (вкаменелост).



Когато учените открият фосили на кости от някогашно животно, те могат да ги залепят в определен ред и да възстановят скелета му. Реконструкцията дава информация за това колко голямо е било животното и каква форма на тялото е имало. Дори и ако някои кости липсват, все пак може да се получи достатъчно пълна представа за това как е изглеждало животното.


Различни фосили: Понякога мека кожа и мускули на праисторически животни се запазват съшо както костите им. Отпечатъци от стъпките на динозаври в калта се запазват при втръдяването и. Учените дори откриват фосили на изпражнения от динозаври. Те помагат да разберем с какво са се хранили.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails