Динозаври-Праисторически свят

На Земята е имало животни, много преди да се появят хората. Наричаме ги праисторически животни. Най-популярните сред тях са динозаврите.


Динозаврите са били с различна форма и размери. Някои от тях са най - огромните същества населявали някога Земята. Имало и видове, дребни колкото кокошки. Съществували миролюбиви тревопасни динозаври, както и свирепи хищници, които ловували и се хранели с други динозаври.

Различни епохи.
Праисторически животни съществували в различни периоди от време. С годините някои животни изчезвали, други видове се появявали. Повечето видове праисторически животни измрели преди милиони години. Но някои съвременни животни, като костенурките не са се променили от праисторически времена до сега.

Динозаврите населявали земното кълбо и господствали на сушата в продължение на 160 милиона години, но след това, преди 65 милиона години, те внезапно измрели. За тези създания знаем и научаваме единствено по техните вкаменелости. Твърдите части на тялото - зъби, кости, нокти, които са останали под земята, постепенно са били погълнати от пръстта и скалите и са се превърнали в камъни. По тези вкаменелости съдим, че динозаврите са били люспести влечуги, подобни на днешните крокодили, гущери, змии и костенурки.
Динозаврите се движели с изправени крака, разположени под тялото. Никое друго влечуго няма прави крака като тях. Крайниците на днешните гущери и костенурки са встрани на тялото. При това са сгънати в коленете.




Праисторическите влечуги, наричани текодонти, имали полуизправени крака, разположени не толкова надолу като при динозаврите. Вероятно някои от тях са еволюирали в динозаври.



Комодски дракон (съвременно влечуго)

Имало динозаври с всякакви размери - от дребни ловци, не по-големи от домашна котка, до същински великани. Доколкото е известно, всички динозаври били с четрири крайника и опашка. Някои ходели на задните си два крака, други пък се придвижвали с помощта и на четирите си крайника. Освен това повечето динозаври имали дълга шия и много зъби. Няма начин обаче да разберем едно нещо - каква е била окраската на динозаврите.
Всички техни останки са се превърнали в камък. Дори малкото фосили от люспи или кожа са изгубили цвета си. Ето защо окраската на различните видове е само предполагаема. Можем да гадаем дали цветът им е бил като на днешните влечуги.

В зависимост от формата на тазовата кост динозаврите се делят на две големи групи: птицетазови и гущеротазови.

Към гущеротазовите спадат всички месоядни динозаври, както и масивните, с дълга шия и дълга опашка, тревопасни зауроподи, като диплодока например. При гущеротазовите динозаври между срамната кост и седалищната кост се оформя буквата Л.

Птицетазовите включват всички останали динозаври, които доколкото е известно, се хранели с растения. При птицетазовите динозаври двете тазови кости, познати като срамна кост , са успоредни и плътно прилепени една към друга.

Много от птицетазовите са имали по тялото си твърди плочки, рога, брони и шипове. Към гущеротазовите спадат както тероподите (месоядни динозаври), така и дълговратите растителноядни зауроподи.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails