Митове за динозаврите

1. Не всички огромни праисторически животни са динозаври.
Много животни са съществували по време на Мезозойската ера заедно с динозаврите. Някои животни са били тясно свързани с динозаврите, като pterosaurs (които спадат към разред Archosauria както и намирането на динозаврите). Доказано е, че птиците са динозаври! Други животни, като Диметродон (Dimetrodon), които са живели през Палеозойската ера, са съществували преди динозаврите и са по-тясно свързани с нас, отколкото с динозаврите.

2. Не е имало динозаври, които летят и плуват.
Всички динозаври са живели на сушата, нито един от тях не е живял в морето или е летял! Нито летящите Pterosaurs, нито плуващите Ихтиозаври (Ichthyosaurs) са динозаври, въпреки че всички са били тясно свързани.

3. Не всички динозаври са били огромни.
Имало е много малки и средни по големина динозаври. Най-малкият динозавър открит до момента е Компсогнатуса (Compsognathus), който е с размерите на пиле!

4. Хората не съществуват едновременно с динозаврите (с изключение на птиците).
Въпреки, че са открити сцени с образът на човека обитател в пещерите и лов на динозаври, това е невярно. Хората се развиват около 65 милиона години след изчезването на динозаврите. С изключение на птиците, които са единственият оцелял потомък на динозаврите, динозаврите и хората са добре отделени от гледна точка на геологическото време.



5. Не всички динозаврите са живяли по едно и също време.
Динозаврите бродели на Земята около 165 милиона години. Различни видове динозаври, съществували по различно време. Динозавърските видове еволюират и изчезват през цялата мезозойска ера. През Триаската ера ранните динозаври са били малки, и повечето видове умират и изчезват до края на Триаса. През Юрския период, се появяват много нови видове динозаври, които еволюират от оцелели от Триаса , включително гигантски Зауроподи (като Apatosaurus и Seismosaurus), Алозаври и Стегозавър. Динозаврите достигнали най-голямо разнообразие по времето на Креда. Чудовищно гигантските тероподи (като Тиранозавър Рекс, Giganotosaurus), Анкилозавър, Maiasaur и много други динозаври са живели през този период. Въпреки популярните образи, Стегозавърът никога не е срещнал T. Rex.

6. Не всички динозаври са измрели преди 65 милиона години.
Повечето от динозаврите изчезват много преди масовото изчезване преди 65 милиона години. Останалите динозаври измират по това време, но много видове птици (които са динозаври) оцеляват.

7. Динозаврите не са изчезнали.
Различни динозаври са живели на Земята около 165 милиона години. В сравнение хората съществуват само от около един милион години. В условията на оцеляване през ерите, динозаврите са устойчиви животни, които по един или друг начин, еволюирайки имат своите потомци и до днес - птиците.

8. Динозаврите не са могли да говорят. (рев/ръмжене).
В много филми за динозаврите, научни и фантрастични се пказва, че динозаврите рев и изобщо издават някакви звуци. Това не е вярно. Те не са имали способността да говорят или да издават някакви звуци.

Източник на снимките и превод dinosaurbg.blogspot.com от http://www.dinosaurpics.net/


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails