Най-големите динозаври

Най-големите динозаври са гиганти, бавно движещи се, с малка глава, хранещи се подобно на съвременните крави (sauropods). Съществували през късната юра и периода Креда. Те са имали много дълги вратове, които са били полезни за достигане и най-високите клонки на високите дървета. Дългата им шия се е уравновесявала от масивна опашка. Зауроподите са най-големите животни, откривани някога на земята в досегашната й история.


Argentinosaurus huinculensis - Името му означава "гущер от Аржентина". Бил е с дължина от 30-40 метра, и е тежал 80-100 тона. Живял е през късна креда. Спада към групата: гущеротазови, зауроподоморфи, зауроподи. Бил е огромен, тревопасен, с дълга шия и тънки крака. Придвижвал се е на четири крака.


Paralititan - Паралититан: бил е с дължина от 24-30 метра и е тежал 70-78 тона. В превод името му означава "приливен гигант". Спадал е към групата на гущеротазовите, зауроподоморфи, зауроподи. Живял е през късна креда. Местонахождение в Египет. Паралититанът бил гигантски, дългошиест, растителнояден, с дълги, колоноподобни крайници. Ходел на четрири крака.


Seismosaurus hallorum - Сеизмозавърът е бил около 34-39 метра дължина и тегло около 30 тона . Имал е дълга шия и опашка като камшик. Бил е гигантски растителнояден, с моливоподобни зъби. Ходел е на четирите си крака. В превод името му означава "тресящ земята гущер". Спадал е към групата на гущеротазовите, зауроподоморфи, зауроподи. Живял е през късната креда. Местонахождение-САЩ.Supersaurus vivianae - SUPERSAURUS e един от най-дългите динозаври - около 42 метра дължина от върха на муцуната до края на опашката и височина 16,6 метра. Тегло около 55 тона. Тревопасен зауропод - хранел се е с иглолистни, гинко, семена, цикади и др. (необходимо е било да изяжда големи количества), които е поглъщал цели. В стомаха му е имало камъни, които са смилали храната. . Движел се е на четрите си, еднакви по дължина, крака. Не се е грижел за малките си... Живял е на стада, в места с изобилие от растителност и се предполага, че са мигрирали.Ultrasauros - дължина 25-30 метра, тегло от 55 до 130 тона. Живял е в края на юрския период. В превод името му означава "ултра гущер", от групата на зауроподите.
Само няколко са намерените кости от този динозавър, но те дават представа за истинските му размери. Открит е в планините на Западно Колорадо, САЩ. Някои учени смятат, че заради голямото му тегло, по-голямата част от ежедневието си е прекарвал във водата, за да пести енергия. Но други смятат, че това не е било достоверно, тъй като именно заради размера си е щял да затъне в калта. Затова се смята, че е бил изцяло сухоземно животно. Дължината на живот на този динозавър може да е достигал до 100 години. Снасял е яйца, за които се смята, че не се е грижел. Намирани са яйца от този вид разположени в права линия, което подсказва, че той ги е снасял по време на движение и след това ги е изоставял.
Храна: Бил е тревопасен, хранел се е от върховете на дърветата. Формата на зъбите му е била като на длето. Той е поглъщал почти не сдъвкана храната си.
Движел се е бавно на четирите си крака.Andesaurus delgadoi - Андезавър е бил с дължина 18 метра, тегло 9(20*) тона. В превод името му означава "гущер на Андите". Спада към групата: гущеротазови, зауроподоморфи, зауроподи. Живял е през периода креда (преди 97 милиона години). Местонахождение: Аржентина. Бил е дългошиест, тревояден, с гъвкава опашка и широко тяло. Ходел е на четири крака.


Argyrosaurus superbus - Името означава "Сребърен гущер, голям автобус". Спадал е към групата на гущеротазовите, зауроподоморфи, зауроподи. Живля е през късна креда (83-65 млн.години), открит е в Аржентина. Дължина на тялото 20(30*) метра, тегло 13(80*) тона. Той е бил тревопасен, с мощни крака.Giraffatitan brancai - Името означава "титан жираф". Живял е в края на креда, преди 150 млн.години. Имал е дължина 25 метра и тегло около 60 тона. Намерен е в Африка. Жирафотитанът е зауропод, ходел е на четири крака, тревопасен, с дълъг врат и опашка, с малък мозък. Черепът му е с необичайно висок заоблен гребен, в който са ноздрите му. Имал е добре изправена шия, като на жирафите, и затова вероятно се е хранел от върховете на дърветата.Diplodocus - Диплодок означава "двойна греда". Спадал е към групата на гущеротазовите, зауроподоморфи, зауроподи. Живял е през късна креда. Имал е дължина 25 метра и тегло 11 тона. Местонахождение САЩ. Огромен растителнояден, с тънки подобни на моливи зъби, дълга шия и дълга опашка. Ходел е на четири крака.
Brachiosaurus - Брахиозавър името означава "гущер с ръце". Живял е през късна креда, имал е тегло 25 метра, височина 12 метра и тегло 50 тона. Намирна е в САЩ и Източна Африка. Брахиозавърът е бил огромен растителнояден динозавър с дълга шия и гребен на главата си. Придвижвал се е на четирите си крака. За разлика от другите зауроподи, предните крайници са били значително по-дълги от задните. Така шията и рамената му били изнесени високо над тялото и позволявали да се храни с листа от короните на дърветата, които никой друг динозавър неможел да достигне.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails