Най - малките динозаври

Фосилите на малки динозаври се намират по-трудно. В повечето случаи, когато малък динозавър е умирал е бил изяждан от по-големите. Затова някои фосили са намирани въе вкаменелостите на големите динозаври. Откриваните до сега най-малки фосили на динозаври:

compsognathus
  • Микрораптор ( Microraptor) - теропод с размер не по-голям от на врана, открит в Китай. Размерът му е около 16 инча (40 см) дължина и вероятно е възрастен индивид.
  • Компсогнатус ( Compsognathus) - теропод, този индивид се е хранел с месо и е бил с дължина около 60 см. Фосилите, които са открити са на възраст около 145 млн. години. Теглото му е колкото на пиле, около 3 кг.
Lesothosaurus
  • Saltopus - размерът му е около 60 см, било е насекомоядно на възраст около 200 млн. години.
  • Lesothosaurus - растителноядно от района на Африка, било е с дължина около 90 см, възраст от 200 млн. години. Движело се е много бързо.
  • Wannanosaurus - пахицефалозавър (pachycephalosaur) с дължина от 1 метър, растителноядно от Китай на възраст от 73-83 млн. години.

WannanosaurusMussasaurus

Mussaurus - в превод "мишката гущер", е най-малкото намирано динозавърче до сега, но то е индивид в бебешка възраст. Единственият динозавър на който е намерен целият му скелет. Било е с дължина едва 36 см.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails