Данни за динозаврите

Има много неща за динозаврите, които може би никога няма да открием. Фосилите ни дават ценни доказателства, но те не могат да ни обяснят всичко, което искаме да знаем. Но с помощта на някои поразителни открития, които са били направени, палеонтолозите могат, въпреки всичко, да създадат теории за това какво всъщност са представлявали динозаврите. Дромеозаври

v Много учени смятат, че птиците са произлелзи от динозаврите дромеозаври, но някои учени не са съгласни с това мнение. Вместо това те твърдят, че самите дромеозаври всъщност са произлезли от първите птици, които не умеели да летят.

v Учените не са сигурни за какво са служели костните пластини на Трицератопса. Някои мислят, че може би са били използвани за защита. Други предполагат, че пластините може би са помагали на Трицератопса да се разхлажда.

v Палеонтолозите открили в Северна Америка вкаменени отпечатъци от стъпки на динозавър с ципести крака. Нито един от познатите до сега динозаври няма такива крака.

v Динозавърът Торозавър от вида Цератоп е имал най – големият череп от всички сухоземни животни, които са живели някога. Черепът му е бил дълъг почти 3 метра, което представлява половината от дължината на цялото му тяло.

v Динозаврите с дълги опашки, подобно на Диплодока, може би са използвали опашките си, за да им помагат да плуват във водата.

v Учените изчислили, че ако животното тежало повече от 203 тона нямало да може да се движи. Най – големият динозавър вероятно е тежал малко под тази граница.

v Някои от вкаменените изпражнения на динозаври имат отвътре малки дупчици. Те са били направени от такива насекоми като бръмбарите, които се хранели с тор.

v Много векове наред хората откривали фосили на динозаври, но едва през 19-ти век осъзнали какво всъщност е това. Първото изкопаемо, разпознато като динозавър, през 1824 г., било наречено Мегалозавър.

v В скелетите на някои месоядни Целофизи, в областта, където е бил стомахът им, е имало вкаменени кости на бебе Целофизис. Според учените е възможно възрастните да са изяли бебетата.

v Вероятно най-бързият динозавър е бил Галимимусът. Учените изчисляват, че той е можел да тича със скорост от 56 км/час.

v Гигантските растителноядни динозаври имали тенденцията да се прегряват и вероятно са прекарвали много времето си в усилия да се разхладят, като например са се къпали във водата.

v Тероподът Пелеканимим е имал 220 зъба, повече от който и да било друг теропод. Пелеканимимът е принадлежал към групата на динозаврите, които били прочути с това, че изобщо нямали зъби.

v Не всички динозаври заравяли яйцата си, за да ги инкубират. Някои динозаври, подобно на Троодона, са седели върху яйцата си подобно на съвременните птици. С телата са запазвали яйцата с необходимата температура.

v Теризинозаврите имали най-дългите нокти сред динозаврите. Дължината им надхвърляла 70 см.

v Учените могат да познаят дали ратителноядните динозаври са се хранели с растения близо до земята по зъбите им. Растенията, които раста близо до земята, имат по себе си песъчинки и прах по себе си, които оставяли следи от драскотини върху зъбите.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails