Брахилозавър / Brachylophosaurus

Официалното име на този динозавър е Brachylophosaurus, но за много учени той е просто "Елвис". Името му идва от гребена, който е килнат на една страна, както е бил на легендарния певец. За първи път този вид е намерен и описан през 1953 година от учения Charles Sternberg. Повече от 30 години не са намерени след това други кости на Брахилозавъра. Едва през 80-те години експерта по динозаври Jack Horner намира отново скелет по поречието на река Джудит в Монтана.

Окраса на главата или щит:
Солидна кост на главата започва с разширение над устата и стига в удължението, което го оприличава на Елвис. Предполага се, че е бил като украшение за чифотсване и защитна роля за главата. Също така, вероятно е мъжките да са водили двубои по време на размножителния период, както съвременните рогати животни.

Зъби храна:
Спада към вида динозаври, носещи името патици (хадрозаврите) - динозаври с патешки човки. За разклика от хадрозаврите Брахилозаврите са имали по голяма горна човка. И горната и долната челюст са съдържали стотици на брой зъби. Начина им на разположение, предполага, че Брахилозаврите са се хранели с растения и са дъвчели храната си, както днешните коне и крави. След анализ на храни от стомаха му, е установено че се е хранел с папрати, иглолистни дървесни видове, магнолия и прашец от повече от 40 различни растения.

Болеста "Рак" при тези динозаври:
През 2003 г. палеонтолозите с изненада откриват, че този вид динозавър е страдал от рак. Те са открили най-малко четири форми на смъртоносната болест в много скелети на Brachylophosaurus. Тази болест изглежда е била рядкост при други динозаври, дори се предполага, че може би само при този вид. Експертите подозират, че причини са генетични или екологични фактори причиняващи това.

Световни рекорди на Гинес:
От откриването му в началото на 50-те, няколко изключително добре запазени останки на Brachylophosaurus са открити. През 2003 г., образец, наречен "Леонардо", е отличен от книгата на Гинес като "най-добре запазените останки динозавър в света". Сертификатът за този динозавър казва, "около 90% от тялото е покрита с вкаменени меки тъкани." За палеонтолозите тази находка е с висока стойност, като динозавър "мумия", тъй като тя осигурява редки образци тъкани, в допълнение към костите.

Бързи факти за динозавъра:
Име: Brachylophosaurus
Ред, подразред, Фамилия: Ornithischia, Ornithopoda, Hadrosauridae
Името означава: "Кратък-гребенест гущер", поради малкия си било
Период от време: Късна Креда, 75-65 милиона години
Местоположение: Западен САЩ, Канада
Дължина: до 30 фута

Превод Динозаври, източник Дискавъри , снимка gettyimages.com.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails