Игуанодон / IguanodonИгуанодонът не е един динозавър - това е динозавърски род, който съдържа множество видове, всички от които имат четири крака и се хранят с растения. Най-голените от рода достигат около 30 фута. Днес, има някои спорове за Игуанодоните. Някои палеонтолози твърдят, че много от динозаврите, известни като Игуанодони са класифицирани неправилно, оставяйки само един или два вида Игуанодони за правилни.

Първо откритие

Мери Ан Мантел открива първият фосил от Iguanodon, всъщност това е зъб,в Съсекс, Англия, през 1820 г., преди още думата "динозавър" дори да я има като понятие. Тя решава, че зъба прилича на по-голям зъб от вид игуана. Така Мантел нарича вида Iguanodon. По-късно други палеонтолози намират по-пълни скелети на този вид, което позволява на Мантел да научи на какъв тип животни е принадлежал открития от нея зъб . В момента зъбът е изложен в Te Papa музей в Нова Зеландия.

Отличителен белег на Игуанодона

Един от най-отличителните черти на динозаврите в рода Iguanodon е голяма, заострен палец. Този палеца изглежда толкова много на рог, че в първите представи за динозавъра са го слагали на носа му, а не на ръката. Палеца не е бил особено гъвкав и подвижен. Вероятно палеца не е бил в помощт на диноазавъра при събирането на растителна храна. За сметка на това се предполага, че Iguanodon може да са използвали своите остри палци, за да се защитават срещу хищниците.

Копита за ръце

От откриването му през 1820 г., представата на учените за тези динозаври се е променила значително. Много ранни изображения показат Игуанодона като двукрак, ходещ само на задните си крака. По-нататъшни изследвания на вкаменелости на Игуанодони показат, че те вероятно са имали възможността да стоят на два крака, но също така много време са стояли на четири крака. Най-голямото доказателство са три средни пръсти, всеки от които прилича на копито.

Тревопасните животни в стадата

Динозаврите от рода Iguanodon не са имали предни зъби. Вместо това, те се събирали зеленината/растенията с клюн подобен на уста и са използвали задните си зъби за дъвчене. През 1878 г., фосили от 31 възрастни Iguanodon са намерени в една въгледобивна мина в Белгия. Най-вероятно е тези животни да са пътували или живеели заедно, което предполага, че Игуанодоните са живеели на стада.

Кратки факти за вида Игуанодон

Името: Зъб от игуана, защото зъбите му приличат на зъбите на днешната игуана.
Род, семейство, вид: Ornithischia, Cerapoda, Iguanodontidae.
Период на живеене: От края на Юра до късна Креда, преди 155-99 млн. години.
Места, в които са намирани: Румъния, Франция, Испания, Австрия, САЩ и др.Превод 'Динозаври' от Discovery , източник на снимката

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails