Динозавърът с две имена / Apatosaurus и Brontosaurus


Apatosaurus/Апатозавър - динозавърът известен преди като Brontosaurus. Объркването датира от 1879, когато палеонтолога Марш слага погрешно главата на Камарозавър върху тялото на друг динозавър - Апатозавър и дава името Бронтозавър. Години по-късно грешката е поправена и за учените палеонтолози е ясно кой е Апатозавър, но за хората все още съществува Бронтозавъра.

Анатомия
За по-голямо объркване Apatosaurus се прилича със свой близък роднина, Диплодокус. И двамата са огромни консуматори на растения, но Apatosaurus е с много по-здрава конструкция. Тялото му странно слива частите на други животни, обединени в странна комбинация. Apatosaurus приличали на днешния слон - "пръстите" му били основа на здрави, дебели, с форма на стълб крайници. Дълъг, динозавърът е около 24,6 тонен с опашка състояща се от 82 кости. В предната част има дълга, мускулеста шия извисяваща се на високо завършваща с малка глава пълна с фиксирани зъби.

Голямо тяло, голямо количество храна
Палеонтолозите са озадачени от размера на тези животни и малката им уста. Как са се хранели и са поемали необходимата им храна. Според това съотношение се смята, че са прекарвали ежедневието си единствено и само в хранене. Хранели са се папрати, Цикасови, иглолистни, гингови и други растения, които са били разпространени по време на късната Юра Джурасик. Предполага се, че са прекарвали голямо време и във водата, за да се охлаждат и да се очистват от полепналите паразити по кожата им. На сушата са излзиали , за да се хранят.... Един непрекъснат цикъл.

Страховит Съперник
За големите месоядни динозаври като Тиранозавъра и Алозавъра(Allosaurus), един Apatosaurus трябва да е бил голяма гощавка. Apatosaurus с масивното си тялото не са могли да тичат бързо, затова вероятно са се движили на групи и са се защитавали в средата на стадото. Огромният тревопасен не е бил напълно беззащитен. Той вероятно е можел да пляска с дълга си опашка като с камшик, причинявайки сериозни щети на вероятните си нападатели, и може би ги е изпращал във въздуха. Apatosaurus също е притежавал нокти на всеки от своите палци на краката си. Възможно е да се е вдигал ма задните си крака и да е смачквал противнижците си забивайки и нокти.

Данни за динозавъра
Името Апатозавър означава: "измамен гущер," защото костите са объркани с тези на други динозаври. Живял е в края на Юрския период, преди 156-144 млн. години . Намирани останки от него в Източните Американски щати и Североизточно Мексико. Дължина на тялото до 90 фута.

Превод "Динозаври" от сайта на Discovery, Снимка от HowStuffWorks.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails