Птерозаври / Pterosaurs

Тези реещи се влечуги притежават уникално място в историята на живота на Земята. Заедно с насекомите, тези същества са били първите, които успешно са били в небето.
Pterosaurs за първи път са открити от група международни изследователи от Геологически институт на Пекин в Китай и Университета в Лестър от Великобритания. Групата на птерозаврите най-явно показва процеса на еволюцията.

Видове Pterosaurs:
Птерозаврите, известни повече като птеродактили са съществували през мезозойската ера (МО) преди около 225 милиона години. Изследователи открили, че Pterosaurs може да са били от два различни типа, един вид с къса опашка, а другият - с дълга опашка. Те също така, предполагат че Pterosaurs с дълга опашка са били първите по рода си и по-късно са еволюирали в птерозаври с по-къси опашки. Някои от Pterosaurs с къси опашки са достигнали гигантски размери. Pterosaurs, които са родени в по-късна епоха биха били в състояние да еволюират, но примитивните Pterosaurs с по-дълги опашки - не.



Учени са открили, че е има голяма разлика от периода на живот на двата вида Птерозаври. ( с къса и дълга опашки). Динозаврите намирани след времето и теорията за еволюцията на Дарвин са кръстени Darwinopterus и смисъла на термина е "Динозаври на Дарвин с крила". Това име е дадено на тези Pterosaurs по повод 200 години от рождението на Дарвин. Фосилите на тези по-късни Pterosaurs са намерени в повече от 20 места в Китай, от които учените открили, че са живяли преди 160 милиона години. Установено е, че тези по-късни птерозаври са около 10 милиона години по-възрастни от първия вид птица наречена Archaeopteryx.
Установено е, че са били по-дребни и са имали са челюсти със зъби и подвижен врат.
Разлики и прилики между по-рано и по-късно Pterosaurs:
Различавали са се по външен вид и по хранителни навици... Учените определят вода храна, с която са се хранили по външния им вид, размери, челюсти, зъби... съпоставяйки ги със съвременните птици. Според изследователите птеродактилите с тесни и остри човки са се хранели с риба. За други според вида им се предполага, че са смучели кръв от динозаврите, като вампири.... Това е само предположение по намерените фосили, което няма доказателства
Основната прилика между двата вида е това, че имат топлокръвен метаболизъм...

Някои същества, принадлежащи към род Pterosaurs:
• Dorygnathus - Тези Pterosaurs са живели в Западна Европа.
• Nemicolopterus - Тези Pterosaurs са живели в Китай и фосили им са открити наскоро - 2008 година.
• Tapejara - Това са цветни известни Pterosaurs да са живели в Южна Америка.
• Tupuxuara - Това са различни цветни Pterosaurs и те са известни, че са били тясно свързани с Tapejara.
• Ornithocheirus - живели в периода Креда.
• Sordes - бил с размер на гълъб и живял в края на юрския период.
• Eudimorphodon - съществували около 200 милиона години в Европа.
• Anurognathus - Тези Pterosaurs са сред най-малките и са живели в праисторически период.
• Zhejiangopterus - Те са сред гигантски Pterosaurs.
• Quetzalcoatlus - считани за един от най-големите същества, в семейството на Pterosaurs.
http://www.dinosaurfact.net/Pterosaurs.php


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails