Европа през периода креда

Днес в Европа има два големи острова - Великобритания и Ирландия. По време на периода креда обаче тя била съставена от множество острови, заобиколени от плитки морета. Единствено хълмовете на деншния Скандинавски полуостров на север се издигали над водата. Почти цяла Югоизточна Европа била потопена. Освен това на мястото на сегашната планина Урал, която свързва Европа и Азия, тогава имало пролив.
По островите в Европа възникнали много нови динозаври. Някои от тях се прехранвали с новопоявилите се цъфтящи растения.
Днес по света съществува огромно разнообразие от дребни тревопасни бозайници. По времето на креда видовото разнообразие също е впечатляващо, с тази разлика, че тогава дори дребните тревопасни са били динозаври, като хипсилофодона например. Той бил дълъг 2 метра, а на височина трябва да е стигал до кръста на човек. Вероятно хипсилофодоните са се движели на групи, прехранвайки се с листа и папрати.

Изменение има и при птерозаврите. Опашките им вече не се влачели след тях, а били съвсем къси. Размахът на крилата на криоринхуса стигал 5 метра.
Преди 120 милиона години из земите на днешна Южна Англия бродел страховитият хищник барионикс. Той бил дълъг 10 метра и тежал 2 тона. Дългите му челюсти били снабдени с ред малки, но остри зъби, предназначени да ловят дребна и хлъзгава плячка, каквато е рибата. Предполага се, че той я е загребвал с помощта на големите си извити нокти. Дребният хипсилофодон бягал надалче от огромния хищник, докато стадата игуанодони продължавали спокойно да хапват листа от дърветата.

Игуанодонът бил голям и силен растителнояден динозавър с дължина близо 9 метра и тегло почти 5 тона. Негови фосили са открити с хиляди из цяла Европа, включително в Англия, Германия и Испания. На всеки пръст той имал остри шипове, с които пробождал враговете си, най-страшен от които бил акрокантозавъра.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails