Креден период

По време на перода креда (преди 144-65 милиона години) настъпило окончателното разпадане на двата суперконтинента Лавразия и Гондвана. По-голямата част от повърхността на Северна Америка и Европа била покрита от просторни, но плитки морета. На тяхното дъно тогава се образували варовикови скали, откъдето идва и името на този период ("креда" е старата дума за варовик). Климатът също постепенно се променял - ставал все по-студен и сух.


През периода креда живеели още по-многобройни и големи месоядни динозаври. Един от най-странните сред тях бил спинозавърът. На гърба си той имал голямо кожено ветрило. Неговите останки в Северна Америка са отпреди 100 милиона години. Карнотавърът обитавал по същото време Южна Америка. Вероятно той е преследвал амаргозавъра - необичаен на вид зауропод с шипове по гърба.

Хадрозаврите - динозаврите с "патешкиа човка", са наречени така заради горната им челюст, която е широка и плоска като човката на патица. Някои от тях имали различни образувания от кухи кости върху главата, с помощта на които вероятно издавали различни звуци, както правел коритозавърът например. Ламбеозавърът и едмонтозавърът пък имали кожест гребен върху носа.

При разделянето на континентите различни видове динозаври останали откъснати от представителите на собствения си вид и започнали да се развиват в зависимост от условията на региона, който обитавали. Това е причината за появата на много нови и разнообразни видове през периода креда.

Минми бил анкилозавър (динозавър с броня). Той се хранел с растящите ниско листа. Не надхвърлял 3 метра дължина - много под размера на останалите анкилозаври. Името му произлиза от мястото, където са открити фосили от този вид - Минми Кросинг, Австралия.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails