Бебета динозаври

БЕБЕТА ДИНОЗАВРИ СЕ РАЗВИВАЛИ В ЯЙЦА, СНЕСЕНИ ОТ МАЙКИТЕ. КОГАТО СТАНЕЛИ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЕМИ, ЗА ДА МОГАТ ДА ОЦЕЛЕЯТ ИЗВЪН ЯЙЦЕТО, ТЕ СЧУПВАЛИ ЧЕРУПКАТА И ИЗПЪЛЗЯВАЛИ НАВЪН. ТОВА ДЕЙСТВИЕ НАРИЧАМЕ ИЗЛЮПВАНЕ.




СТРОЕЖ НА ГНЕЗДОТО: За да запазят на топло и сигурно място яйцатата си, динозаврите правели просто устроени гнезда. Това била купчина от пръст, върху която снасяли яйцата си. После покривали яйцата с листа, които да осигурят топлина, докато бебетата се излюпят.
ИЗВЪН ЯЙЦЕТО: Черупките на яйцата на някои динозаври били 10 пъти по-здрави и по-твърди от кокошите яйца. Бебетата динозаври имали по един остър зъб, с който пробивали черупката, за да излязат навън.
ДА ПОРАСНЕШ: Дори и най-грамадните динозаври като бебета са били малки. Звучи невероятно, но някои възрастни динозаври ставали 200 пъти по-едри в сравнениесголемината им като бебета. Специалистите днес нямат сигурни данни колко бързо растели малките. Вероятнона някои саим били необходими 20 години, за да достигнат най-големия си ръст.



В дясно се вижда бебе зауропод с майка си. Възрастните били изумително големи, докато малките им били дребни колкото котки.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails