Азия през периода креда

По време на периода креда сухоземните територии на нашата планета били наполовина по-малко отколкото днес. Океаните заемали много повече място от сега. Най-големият континент - Азия, обхващал по-голямата част от сушата. На юг от Азия, където днес се издига планината Хималаи, е имало верига от хълмисти острови и лагуни. Повечето останки от динозаври от този период са открити в Монголия и Китай.

Все повече птици летели в небето. Сред тях е и дребният като врабче синорнис. Птерозаврите обаче били значително по-големи. Размахът на крилата на дзунгариптеруса надвишавал 3 метра.
.
Наименованието "овираптор" означава "крадец на яйца". Когато вкаменелостите на този вид били открити в Монголия, около тях намерили яйчени черупки. Тогава учените предположили, че овирапторите се хранели с яйцата на останалите донозаври, но днес специалистите са склонни да приемат, че откритият овираптор е умрял в собственото си гнездо.
Днес по-голямата част от Монголия е суха, дтудена и ветровита. Преди 80 милиона години тя също е била относително суха, но малко по-топла. Покрития с броня динозавър сайчания, подобен на танк, с дължина 6 метра, се хранел с ниски растения. Той бил готов здравата да удари всеки хищник с оформения като чук край на своята опашка.

Протоцератопсът охранявал гнездото си от набедения като крадец на яйца овираптор. А най-бързият бегач по онова време бил щраусоподобният галимимус.
.
Една удивителна находка на група фосили сред пясъците на Източна Азия показва смъртоносна схватка между два динозавъра, състояла се преди 80 млн. години. Протоцератопсът е братовчед на трицератопса. Имал големината на прасе. Той е бил нападнат от свирепия хищник велосираптор, но и двата противника намерили смъртта си в тази схватка.
.
Едни от най-странните динозаври са така наречените щраусови динозаври, сред които е и галимимусът. По размер и устройство на тялото те много напомнят днешните щрауси. Различават се по дългата костна опашка и покритата с люспи, вместо с пера, кожа. Щраусовите динозаври били родени бегачи и развивали много висока скорост. Тяхната дълга и източена муцуна приличала на клюн. Повечето от тях и зобщо нямали зъби.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails