ПЪРВИТЕ ПТИЦИ



Някои видове динозаври ималипера и следмилиони години развитие започнали да летят. Постепенно летящите влечуги се изменили и се превърнали в птиците,които днес познаваме.

Пернати динозаври: Някои дребни динозаври много приличали на птици. Ималипера по цялото тяло,крайниците и по опашката. Но все пка не можели да летят.

Да полетиш: Изминали милиони години, докато динозаврите се превърнали в птици. Никой не знае със сигурност кога точно динозаврите започнали да летят. Но вероятно е станало приблизително така:
- Първите динозаври с пера се катерят по дърветата и скачат между клоните.
- С появата на повече пера, динозаврите започнали да използват предните крайници като криле, за да прелитат между дърветата.
- Първите птици можели да летят във въздуха, като размахват оперените си криле.



    Ранните птици: Най-ранната птица, позната на учените днес, се нарича археоптерикс. Тя имала дълги пера и криле-като днешните птици. Но притежавала и зъби,и големи нокти като динозаврите. Тя прелитала във въздуха и преследвала насекоми.
    Археоптериксът имал дълга опашка,която го поддържала стабилен, докато лети във въздуха. Използвал дългите си нокти върху крилете си, за да се катери по дърветата. Оттам той политал във въздуха.


    Парче скала с останки от археоптерикс. Виждат се перата по крилата.

    No comments:

    Post a Comment

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails