Първите динозаври

Появата на динозаврите: Първите динозаври се появили на Земята преди 225 милиона години. Всъщност това били нов вид влечуги. Живот на планетата датира отпреди повече от 3 милиарда години. Различни видове растения и животни са се появали, а след това са изчезвали без следа. Изминалото време е разделено на периоди. Динозаврите са живели през триас, юра и креда. По време на тези периоди Земята също се е променяла . На нейната повърхност се появявали и изчезвали цели планини. Океани и морета наводнявали сушата, след което отново се отдръпвали. Даже огромните контитенти се придвижвали - макар и бавно.


Дълги крака: Динозаврите имали много по-дълги крака от повечето праисторически влечуги. За някои от тях това било предимство-можели да тичат по-бързо.




Първите месоядни: Те се движели много бързо. Хранели се с месо, Имали къси, силни предни крайници с остри нокти, с които нападали другитр животни. В началото влечуги...

Хереразавърът е един от пърите динозаври. Бил е месоядно, голямо колкото днешен кон. Зъбите му имали формата на нож и с тях сякаш нарязвал храната си.

Първите тревопасни: Имало и динозаври, които се хранели с растения. Те били по-едри от месоядните и живеели на групи и стада. Тревопасните се движели на 4 крака, но можели да се изправят на задните си крайници, за да допстигат листата на високите дървета.
В дясно на снимката:
Това е платеозавър, един от първите растителноядни динозаври. От върха на муцуната до опашката той е дълъг, колкото четирима души, легнали един след друг.
Имали са уста подобна на клюн, с която листата се сдъвкват. Нокти за захващане към дървото.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails