ГИГАНТСКИТЕ ДИНОЗАВРИ/ Зауроподи

Най-големите животни, обитавали някога сушата на Земята са Зауроподите. Тези невъобразимо огромни тревопасни динозаври ходели на четири крака.



ОГРОМНИ: Най-дребните зауроподи били с размерите на автомобил. Най-големите били неописуемо огромни. Най-големият известен днес зауропод е аржентинозавърът. Дължината му била , колкото два тенис корта!
Зауроподите имали малка глава и много дълга шия. Благодарение на това достигали листата по върховете на високите дървета, някои от които били колкото 12 - етажна сграда.
Зауроподите се нуждаели от силни крака,които да издържат страхотната тежест на огромното им тяло. Животните поваляли на земята растенията и дърветата, без да забележат дори.

ЗАДРУЖЕН ЖИВОТ: Зауроподите живеели на големи групи, стада. Когато стадото сепридвижвало,по-младите динозаври се намирали в средата на групата.Възрастните се движели от външната страна, за да защитават малките си от хишници.


Стадата се придвижвали от едно място на друго в търсене на вода и храна.

Имали клиновидни зъби, с които удобно се изтръгват листата от дърветата.

В сравнение с днешните жирафи, един зауропод бил по-висок от два жирафа.

КАМЪНИ В СТОМАХА: Зъбите на зуроподите не били остри и погълната храна не можела да се смила добре. Затова те поглъщали малки камъни, които при движението си в стомаха стривали храната.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails