Апатозавър Apatosaurus

Апатозавър, изт. снимка
Апатозавър означава в превод "измамен гущер".
Група: гущеротазови, зауроподоморфни, зауроподи
Семейство: Диплодоци
Период: късна юра
Дължина и тегло: 20-23 метра, 22-30 тона
Местонахождение: САЩ
Описание: тревопасен, с дълга шия и камшикоподобна опашка. Огромен и мускулест, придвижвал се на четири крака.

Апатозавърът бил неотдавна преименуван. По-рано бил известен под името бронтозавър. Принадлежал към група динозаври с много дълга шия и още по-дълга опашка, но с малка глава.

Апатозавърът не е най-дългият динозавър, но е със значително по-голямо тегло от другите диплодоци. огромното му дебело тяло се държало на четири дебели като стълбове крака, като на слона. В сравнение с тялото, което тежало няколко тона, главата му била малка и се намирала на върха на дългата шия. Имал е определено дълга опашка, изглеждаща в края като камшик, която влачел след тялото си.
Апатозвърът се хранел с различна растителност, която го е заобикаляла. Въпреки слабата си челюст и малки клинообразни зъби, той се хранел с всички растения, с изключение на много твърдите водни растения, папрати и цикасови. С дъглата шия се добирал до младите листа на високите растения и вероятно ноздрите му, които се намирали високо на главата му, му спомагали да надушва храната си.
Смилането на растенията, с които се хранел, изисквало много време, затова се предполага че стомахът му е бил много голям.
Въпреки огромните си размери, апатозавърът е служел за храна на месоядните динозаври, живеещи през същата ера. Не е и имал защита, като остри зъби или бързина. Предполага се, че най-силното му оръжие е била неговата опашка, която се е задвижвала от силни мускули и животното я е използвало като камшик. На предните крака на тези гиганти са се намирали остри нокти, които вероятно също са служели като защита и оръжие срещу нападателите.
Намерени са няколко гнезда на апатозври, в които е имало средно по 5 яйца. Не е известно колко пъти в годината са се излюпвали малките им. Яйцата са били големи около 30 сантиметра, предполага се, че са имали слузеста и грапава черупка. Гнездото е представлявало плитка дупка, която след снасянето на яйцата е заравяна с пръст. Не е известно колко време е било нужно за излюпването на яйцата.
Любопитно: Според някои учени апатозавърът е имал два мозъка - единият в главата, а другият - в областта на таза ("тазов мозък"), за да може информацията от опашката да достига по-бързо.
Смятало се, че е живеел във водата, като днешните хипопотами, за да може по-лесно да придвижва огромното си тяло.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails