Troodon Троодон

Източник dinopedia

Името Троодон означава "нараняващ зъб".
Група: гущеротазови, тероподи, целурозаври
Период: късна креда
Дължина и тегло: 3 метра, 45 килограма
Местонахождение: САЩ и Канада
Описание: Хищник, но всеяден. Имал е остри зъби и дълги, тънки челюсти. Дългокрак, с удължен втори пръст. Черепът му бил крехък. Ходел на два крака.

Открит през 1855 г., троодонът е сред първите динозаври открити в Северна Америка . Намиран е в широки граници, като са намирани фосили далеч на север, като Аляска и далеч на юг, като Уайоминг и дори в Тексас и Ню Мексико .
Името му "нараняващ зъб" се позовава на зъбите на динозавъра, които са различни от тези на повечето други тероподи . Зъбите им са изпъкнали, апикално ориентирани. Тези зъби са по-близки до тези на растителноядни влечуги, и се предполага, че са били на всеядна диета.
Източник  rareresource.com

Смята се, че Троодона е бил необикновено умен, за един динозавър. Мозъка му е сравнително по-голям, спрямо тялото му от този на другите динозаври. Троодоните са притежавали невероятно обоняние, стерео виждане,  бърза походка. Сравнително строен теропод от края на периода креда се е хранел  с други динозаври и с яйца. Смята се, че са се грижели за малките си след излюпването им, напомнящо на хадрозаврите - динозаврите с патешки човки


.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails