Археоптерикс archaeopteryx

Археоптериксът е живял преди 150 млн. години; това е най-древното познато животно, което прилича на сегашните птици. Останките му доказват, че е имал оперение и дълги крака и нокти на пръстите.
Името в превод означава "древно крило".
Крилата, покрити изцяло с пера, и гръдната кост, характерна за птиците, навежда на мисълта, че археоптерикса е бил приспособен за истинско летене. Възможно е с дългите си крака да е набирал скорост за излитане и с помощта на крилата си да се е задържал във въздуха.  Предполага се, че се е катерел и по дърветата използвайки ноктите на крилата и краката си.
Археоптериксът е бил топлокръвно животно с гъста перушина. Предполага се, че е мътил своите малките, както днешните птици. Строил е гнезда по дърветата. Всички предположения са свързани с поведението на днешните птици.
Fossil of an Archaeopteryx found near Workerszell, Germany, in 1951 Photograph: Sally A. Morgan/Corbis

Имал е голям и назъбен клюн и дълги добре оформени крака. Смята се, че се е хранел смесено. Най-честата му храна са били насекоми, които не е хващал само по земята, но и във въздуха.
Всички намерени до момента фосили на археоптерикса са в района на Бавария По времето на археоптерикса територията на Германия е била част от континент с тропически климат.

Източник снимки: 1,

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails