Барионикс / Baryonyx

Барионикс - името му идва от необичайния нокът на палеца му, който бил дълъг над 30 см и означава в превод "тежък нокът".
Група: гущеротазови, тероподи, спинозаври
Период: ранна креда, преди 125-130 млн. години
Дължина и тегло: 9 метра, 1.7 тона
Местонахождение: Англия, Испания, Северна Африка
Кратко описание: Хищник, черепът му прилича на крокодилския. Придвижвал се е на два крака.


През 1983 година любител палеонтолог открил огромен фосилизиран нокът в глинена яма в Съри, Югоизточна Англия. Той принадлежал на динозавър от ранната креда, наречен от учените барионикс, тоест "тежък нокът". По-късно били открити още кости на същия скелет, включително и няколко по-малки нокътя. Бариониксът бил от групата на спинозаврите и навярно използвал гигантския си нокът, за да извлича рибата от водата като с кука. Доказателство, че се хранел именно с риба са намерените люспи от риба във стомаха на намерените вкаменелости. Учените са на мнение, че бариониксът имал по три нокътя на всяка лапа, един от които бил гигантски.

Друга особеност на бариониксът е черепа му, който бил разположен под много по-остър ъгъл спрямо шията в сравнение с останалите месоядни динозаври. На дългите му тесни челюсти имало около сто зъба, от които повечето били на долната челюст. Имал тясна челюст подобна на крокодилите и извита муцуна, което е било удобно за задържане на живо уловената риба в устата.

Източник снимки: 1, 2

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails