Синтарзус, Syntarsus

Анатомия: Syntarsus е малък, с леко телосложение динозавър, който ходи на два дълги крака. Този хищник е с дължина около 10 фута (3 м) и се претеге с тегло около 60-70 паунда. Той имаше леки, кухи кости, дълга, заострена глава с десетки малки нащърбени зъби, и дълъг врат. Syntarsus има големи, четири пръста на ръцете с остри нокти. Намерени са четири кост, и част от глезен, които определят този динозавър( глезенните кости бяха като тези на ранните ornithopods, въпреки че бе един от първите saurischian динозавър). В област в Зимбабве, Африка, около 30 фосила са открити заедно. Два вида на Syntarsus са още по-запазени и са с около 15% по-големи. Палеонтолозите, цитирайки примери на съвременните хищни птици, мислят, че по-големите вкаменелости са на женски екземпляри, а по-малките - мъжки.
 КЛАСИФИКАЦИЯ Syntarsus (произнася се sin-TAR-sus) е saurischian ("гущер бедра") динозавър, и теропод. Това беше ceratosaurian и podokesaur. Вид вид е S. rhodesiensis. Syntarsus е тясно свързана с Rioarribasaurus и Coelophysis.

Хранене: Syntarsus е хищник, яде месо. Той може и да е бил "уличен метач", мършояд. Открити са фосилизирано стомашно съдържание, съдържащо малки гръбначни. Първо Syntarsus в Северна Америка, syntarsus kayentakatae двойни гребени; видовете, открити в Африка, не е имал гребен.


изтоник видео: http://dsc.discovery.com/video-topics/other/dinosaur-videos/syntarsus-hunter-extraordinaire.htm
превод текст: http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/dinos/Syntarsus.shtml
снимки: Интернет

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails