Албертозавър / Albertosaurus

Освен, че е имало малки месоядни динозаври, които са били разнообразни и опасни, през периода креда в щата Алберта е управляващи са били членовете на семейство Tyrannosauridae. Всички тиранозаври са стояли на задните си крака, които са били дълги и силни, като всеки крайник е имал по три пръста, всеки завършващ с огромни нокти. Горните два крайника са малки, не много по-големи от ръката на голям човек, завършващи с два пръста . Функцията на предните крайници не е известна, те са твърде малки, за да са помагали при храненето.

Albertosaurus, "Гущерът от Албърта" е сред най-страховитите хищници от периода Креда в района. Почти 10 метра, той е един от най-едрите хищници намерани тук. По-малък, но по-сложен от Тиранозавър рекс, Albertosaurus е бил по подвижен ловец, въпреки че вероятно се хранел с труповете на мъртви животни.

Въпреки, че е бил повече от осем метра дължина, три метра височина в тазобедрената става, и с тегло над два тона, се предполага, че Albertosaurus достигал скорост до 40 километра в час. Тази лекота, съчетана с очевидна физическа сила, прави Albertosaurus свиреп ловец, може би дори повече, отколкото по-масивни Тиранозавър рекс. Albertosaurus врат е силен и мускулест, поддържащ голямата, но лека глава. Зъбите са дълги и завършващи с ръбове като на трион, идеални за разкъсване на плът. Зъбите не са били приспособени за дъвчене. Вероятно Албертозавъра, както и повечето съвременни влечуги, е поглъщал месната си храна на големи парчета.

Фосилите от Albertosaurus са сред най-ранните динозавърски кости намирани в Алберта. Черепът открит от JB Tyrrell през 1884 г. е първата важна находка на динозавър открита по Red Deer River. Динозавърът получава името си през 1905 г., през същата година Алберта става област. От тогава много вкаменелости от Albertosaurus са открити.
Източник dinosaurpics.netNo comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails