Албертозавър / Albertosaurus

Освен, че е имало малки месоядни динозаври, които са били разнообразни и опасни, през периода креда в щата Алберта е управляващи са били членовете на семейство Tyrannosauridae. Всички тиранозаври са стояли на задните си крака, които са били дълги и силни, като всеки крайник е имал по три пръста, всеки завършващ с огромни нокти. Горните два крайника са малки, не много по-големи от ръката на голям човек, завършващи с два пръста . Функцията на предните крайници не е известна, те са твърде малки, за да са помагали при храненето.

Albertosaurus, "Гущерът от Албърта" е сред най-страховитите хищници от периода Креда в района. Почти 10 метра, той е един от най-едрите хищници намерани тук. По-малък, но по-сложен от Тиранозавър рекс, Albertosaurus е бил по подвижен ловец, въпреки че вероятно се хранел с труповете на мъртви животни.

Въпреки, че е бил повече от осем метра дължина, три метра височина в тазобедрената става, и с тегло над два тона, се предполага, че Albertosaurus достигал скорост до 40 километра в час. Тази лекота, съчетана с очевидна физическа сила, прави Albertosaurus свиреп ловец, може би дори повече, отколкото по-масивни Тиранозавър рекс. Albertosaurus врат е силен и мускулест, поддържащ голямата, но лека глава. Зъбите са дълги и завършващи с ръбове като на трион, идеални за разкъсване на плът. Зъбите не са били приспособени за дъвчене. Вероятно Албертозавъра, както и повечето съвременни влечуги, е поглъщал месната си храна на големи парчета.

Фосилите от Albertosaurus са сред най-ранните динозавърски кости намирани в Алберта. Черепът открит от JB Tyrrell през 1884 г. е първата важна находка на динозавър открита по Red Deer River. Динозавърът получава името си през 1905 г., през същата година Алберта става област. От тогава много вкаменелости от Albertosaurus са открити.
Източник dinosaurpics.net



Диморфодон / Dimorphodon


Име:
Dimorphodon (на гръцки означава "две оформени зъба"); разделено на срички die-MORE-foe-don (умре-MORE-враг на Дон)

Местоположение:
Бреговете на Америка и Централна Европа
Исторически период:
Средата до късия Юрски период (Middle-late Jurassic) (175-160000000 години)

Размери и тегло:
Размах на 4 фута; теглото на 50 кг

Храна: Риба
Отличителни характеристики:
Голям главата дълга опашка, два различни вида зъби в челюстта

За Dimorphodon:
Dimorphodon е един от тези птерозаврите, който изглежда като че ли е неправилно сглобена машина: главата му е много по-голяма от този на другите от рода, като че ли е била трансплантирана от по-голям, наземен теропод динозавър. По-голям интерес за палеонтолозите, предизвикват двата вида зъби в челюстта, дългите предни (вероятно за захващане на риба) и по-малките тези навътре в устата(вероятно за дъвчене) - откъдето идва и името, гръцки за "две форми на зъб."

Открит сравнително рано в археологическата история - в началото на 19 век в Англия от Мери Анинг - Dimorphodon предизвиква противоречия, тъй като учените не са имали познанията за еволюцията на птерозаврите, за да го разберат. Така например, известният (и пословично ексцентричен) палеонтолог Ричард Оуен настоява, че Dimorphodon е наземно, четириного влечугот, докато неговият съперник Хари Сийли малко по-близо до истината, изказва предположение, че Dimorphodon може да се движи на два крака. (Както може да се досетите отнело е години, за природолюбителите да разберат, че си имат работа с летящ гущер!)
Превод от тук 
Снимки Интернет (1) и (2)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails